Χρήσιμες Συμβουλές

Φίλε-η υποψήφιε οδηγέ:

Πριν αρχίσεις την εκπαίδευσή σου σε οποιαδήποτε κατηγορία οχήματος (μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο, φορτηγό κτλ.) θα ήταν καλό να σκεφτείς για μια στιγμή το ρόλο που παίζει ένας χρήστης του οδικού δικτύου στη σημερινή κοινωνία. Η απόκτηση της άδειας οδήγησης είναι απλή υπόθεση, απλά αναλογίσου ότι γίνεσαι και εσύ μέρος ενός συστήματος που καλός ή κακός επιδρά στην κοινωνία και στο περιβάλλον μας, οπότε σαν οδηγός δεν έχεις μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Αξίζει να προσπαθήσεις από την αρχή να αναπτύξεις συμπεριφορά, που δηλώνει υπευθυνότητα, πρόβλεψη, υπομονή και συγκέντρωση. Τα μαθήματα πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι αποδοτικά και πραγματικά να πληρούν το σκοπό που έχει το σημείο εκπαίδευσης. Είναι φυσικό και άκρος απαραίτητο να ρωτάς για κάτι που δεν καταλαβαίνεις, ενώ ο εκπαιδευτής είναι υπεύθυνος να προσπαθήσει να απαντήσει στις απορίες και στα ερωτήματα που του υποβάλεις ακολουθώντας πάντα τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής. Με αυτό τον τρόπο και ακoλουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σίγουρο πώς το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά πολύ καλό και αποκτώντας την άδεια οδήγησης θα μπορείς να οδηγείς το αυτοκίνητο σου με άνεση και ασφάλεια.

Αμυντική οδήγηση

Από την αρχή της εκπαίδευσής σου για οδηγός, θα πρέπει να έχεις θετική προδιάθεση. Η συνειδητοποίηση των κινδύνων είναι απαραίτητη καθώς και η επαγρύπνησή σου τόσο για την δική σου ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των τρίτων. Θα πρέπει να οδηγείς αμυντικά, δηλαδή να έχεις ευαισθησία και κατανόηση, κρίση και προσοχή, προσαρμόζοντας πάντα την οδήγηση ανάλογα με τις συνθήκες της κυκλοφορίας. Είναι πολύ σημαντικό σαν οδηγός όχι μόνο να αποφεύγεις να κάνεις εσύ λάθη, αλλά να είσαι σε θέση να προβλέπεις και τα λάθη των άλλων οδηγών αποφεύγοντας έτσι όλες τις αρνητικές συνέπειες. Αμυντική οδήγηση, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει φοβισμένη και ανούσια οδήγηση που μερικοί αφήνουν δυστυχώς να εννοηθεί. Θα πρέπει πάντα να περιμένεις το απρόσμενο, και πoιο συγκεκριμένα να περιμένεις: (α) Ότι κάποιο όχημα μπορεί να αλλάξει λωρίδα ή κατεύθυνση χωρίς να χρησιμοποιήσει τα σωστά προειδοποιητικά σήματα. (β) Ότι κάποιο όχημα που δείχνει ότι θα αλλάξει λωρίδα μπορεί να έχει ξεχάσει τους δείκτες του ενεργοποιημένους. (γ) Ότι κάποιο όχημα μπορεί να μην υπακούσει σε σήμα της τροχαίας όπως πινακίδες STOP ή φώτα τροχαίας και να ανακόψει την πορεία σας. Διασταυρώνετε με προσοχή. (δ) Ότι οι άλλοι οδηγοί μπορεί να μην έχουν τις απαραίτητες ικανότητες και γνώσεις.

Οικολογική οδήγηση (ecodriving)

Ecodriving σημαίνει να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά. Είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, των εκπομπών ρύπων και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ecodriving σημαίνει συνετή, ήπια και ασφαλής οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών του κινητήρα με την οποία εξοικονομείται έως 15% καυσίμου.

Αλκοόλ και οδήγηση

Επίδραση του αλκοόλ στην οδήγηση - Πίνοντας, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα μηνύματα που δέχεται απο τα αισθητήρια όργανα πιο αργά, νωχελικά. Ενώ και οι εντολές προς τους μύς καθυστερούν. Η καθυστέρηση αυτή μεταβάλλεται απο 10% έως 30% - Είναι αποδεδειγμένο πως μειώνει την ικανότητα διενέργειας δύο ή περισσοτέρων λειτουργιών ταυτόχρονα. - Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα να βλέπουμε μακριά την νύχτα κατά 25% με ταυτόχρονη εμφάνιση θολών και διπλών ή πολλαπλών ειδώλων. - Μειώνεται η ικανότητα αντίληψης καταστάσεων γύρω από το δρόμο. - Μειώνεται η περιφερειακή όραση που είναι άκρως απαραίτητη για την ασφαλή οδήγηση. - Το αλκοόλ αυξάνει την αίσθηση αυτοπεποίθησης, συνεπώς οι μεθυσμένοι οδηγοί υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάληψη μεγαλύτερων ρίσκων (που επιφέρει και πάλι το αλκοόλ) οδηγεί σε ατυχήματα.

Ζώνη ασφαλείας

Πριν καν ξεκινήσετε το όχημα σας πρέπει πάντα να προσδένεστε στο όχημα με την ζώνη ασφαλείας. Ως οδηγός, είστε υπεύθυνος για τις ζωές των επιβατών σας και πρέπει να απαιτείτε οι επιβάτες να φορούν πάντοτε την ζώνη ασφαλείας. Οι ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών με το να:
(α)Σε κρατήσουν εντός του οχήματος σε περίπτωση πρόσκρουσης,
(β)Σε συγκρατήσουν και να μην κτυπήσεις στο τιμόνι, το ταμπλό, τον ανεμοθώρακα ή ακόμα και σε άλλους επιβάτες σε περίπτωση πρόσκρουσης.
Η χρήση ζώνης ασφαλείας είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης. Οι ζώνες ασφαλείας δεν απαιτούν ειδική τεχνολογία και τοποθετούνται σε όλα τα αυτοκίνητα. Από το 2006 η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ για όλα τα οχήματα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης, τόσο οι οδηγοί όσο και οι επιβάτες οφείλουν να φορούν ζώνη ασφαλείας σε κάθε κάθισμα στο οποίο αυτή υπάρχει. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικούς κανονισμούς σχετικά με τις ζώνες ασφαλείας:
(α) Πρέπει πάντα να φοράτε ζώνες ασφαλείας ακόμα και αν το όχημα είναι εφοδιασμένο με αερόσακους. Οι αερόσακοι δεν αντικαθιστούν τις ζώνες ασφαλείας.
(β) Ρυθμίστε το ύψος της ζώνης να περνά πάνω από τον ώμο σας ακριβώς,
(γ) Ρυθμίστε την ζώνη να περνά πάνω από τους γοφούς σας και όχι πάνω από το στομάχι σας.
(δ) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ βάζετε το μέρος της ζώνης που πρέπει να περνά πάνω από τον ώμο σας, κάτω από την μασχάλη σας.

Φυσική και πνευματική κατάσταση

Πέραν από τις οδικές ικανότητες και τεχνικές ασφαλείας, η ασφαλή οδήγηση εξαρτάται από την φυσική και πνευματική κατάσταση του οδηγού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κακή φυσική και πνευματική κατάσταση οδηγεί σε επιθετική οδική συμπεριφορά η οποία επηρεάζει την ασφάλεια σας και την ασφάλεια των άλλων με το να λαμβάνονται λάθος αποφάσεις και κακοί υπολογισμοί. Διαβάστε προσεκτικά διάφορες ενέργειες που πρέπει να αποφεύγουμε για να ενισχύσουμε την ασφάλεια μας.

Απαγορεύεται η οδήγηση:

(α) Όταν είστε τραυματισμένοι ή άρρωστοι,
(β) Μετά από κατανάλωση αλκοόλ,
(γ) Μετά από κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων,
(δ) Όταν είσαστε κουρασμένοι,
(ε) Όταν είσαστε νευριασμένοι η σε κακή διάθεση.

Αποστάσεις ασφαλείας

Ο ανθρώπινος παράγοντας και η έλλειψη οδικής συμπεριφοράς είναι οι πιο συχνοί λόγοι για ένα όχημα να κτυπήσει το προπορευόμενο όχημα μπροστά του. Οι περισσότεροι χρήστες του δρόμου έχουν επιθετική οδική συμπεριφορά η οποία οδηγεί σε λάθος υπολογισμούς και αποφάσεις. Μια από αυτές είναι η ελλιπής διατήρηση απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Υπάρχουν αρκετοί παράμετροι όπου πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε σωστές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα. Μερικές από αυτές τις παραμέτρους είναι:
(α) Ο χρόνος που χρειάζεται ένας οδηγός να αναγνωρίσει ένα πιθανό κίνδυνο στο δρόμο,
(β) Ο χρόνος που χρειάζεται ένας οδηγός να αντιδράσει σε περίπτωση κάποιου τέτοιου κινδύνου,
(γ) Ο χρόνος που χρειάζεται το σύστημα πέδησης (τα φρένα) να σταματήσουν το όχημα. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι για να αποφευχθούν κίνδυνοι στον δρόμο με επιτυχία ο κανονισμός των “2 δευτερολέπτων” πρέπει να εφαρμόζεται. Αυτό σημαίνει ότι αν βάλετε ένα ακίνητο σημείο σαν στόχο την ώρα που το προπορευόμενο όχημα περνά αυτό το σημείο, εφόσον θέλετε 2 δευτερόλεπτα για να φτάσετε αυτό το σημείο διατηρείτε μια ασφαλές απόσταση ώστε να αναγνωρίσετε, αντιδράσετε και να σταματήσετε ασφαλισμένα σε περίπτωση που χρειαστεί. Παρόλα αυτά ο κανονισμός των 2 δευτερολέπτων ισχύει σε ειδυλλιακές συνθήκες δρόμου και καιρού, γι’ αυτό είναι ασφαλέστερο να διατηρούμε μια απόσταση 4ων δευτερολέπτων σε συνδυασμό με αμυντική οδική συμπεριφορά.

Προσπέρασμα

Πριν προσπεράσετε ένα όχημα που κινείται πιο αργά από εσάς πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη αρκετούς παράγοντες, όπως χαρακτηριστικά του δρόμου, την κάθετη και οριζόντια σήμανση. Πριν προσπεράσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν οχήματα πίσω σας ή δίπλα σας που προσπαθούν να σας προσπεράσουν, με το να ελέγξετε το κεντρικό καθρέφτη σας, τους πλαϊνούς καθρέφτες σας και τις νεκρές γωνίες. Εάν ο δρόμος μπροστά σας είναι καθαρός χρησιμοποιήστε τον αριστερό δείκτη του οχήματος σας για να πληροφορήσετε τον οδηγό μπροστά σας για τις προθέσεις σας. Κινηθείτε προς την αριστερή λωρίδα αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ εσάς και του οχήματος που προσπερνάτε. Κάντε ένα δεύτερο έλεγχο ότι ο δρόμος μπροστά από το όχημα που προσπερνάτε είναι καθαρός και αναπτύξετε ελαφρά για να προσπεράσετε γρήγορα. Μόλις περάσετε το όχημα και πριν επανέλθετε ξανά στην δεξιά λωρίδα χρησιμοποιήστε τον δεξί δείκτη του οχήματος σας και σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χώρο να εισέλθετε στην δεξιά λωρίδα. Να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί την νύχτα. Μην προσπαθήσετε να προσπεράσετε όταν προσεγγίζετε φώτα τροχαίας, κυκλικούς κόμβους, διαβάσεις πεζών ή εκεί που απαγορεύετε το προσπέρασμα με οριζόντια ή κάθετη σήμανση. Μην προσπαθήσετε να προσπεράσετε σε στενούς δρόμους, λόφους, στροφές ή υπό κακές καιρικές συνθήκες με κακή ορατότητα. Το προσπέρασμα επιτρέπεται,κατα κανόνα, απο αριστερά,εκτός αν το προπορευόμενο όχημα προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει τοποθετηθεί στην ανάλογη θέση.

Χρησιμοποιείτε τους δείκτες κατεύθυνσης

Πάντα χρησιμοποιείτε τους σωστούς δείκτες κατεύθυνσης όταν αλλάζετε κατεύθυνση ή λωρίδα. Το να μην χρησιμοποιείτε τους δείκτες σας μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα αφού οι άλλοι οδηγοί δεν θα είναι ενήμεροι για τις ενέργειες που προτίθεστε να κάνετε.

Είσοδος σε αυτοκινητόδρομο

Για να εισέλθουμε εντός του αυτοκινητόδρομου χωρίς να προκαλέσουμε δυστυχήματα πρέπει να ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Οδηγήστε με προσοχή κατά μήκος της λωρίδας επιταχύνσεως του αυτοκινητόδρομου. Ενημερώστε με τον αριστερό δείκτη του οχήματος σας για τις προθέσεις σας να εισέλθετε του αυτοκινητοδρόμου. Ελέγξετε με τους καθρέφτες σας αριστερά σας αν η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου είναι ελεύθερη. Συνήθως τα οχήματα που κινούνται στην δεξιά λωρίδα θα ελαττώσουν ή θα επιταχύνουν αναλόγως για να σας αφήσουν να εισέλθετε ομαλά. Αν αυτό δεν συμβεί, ελαττώνετε ταχύτητα (δεν σταματάτε) στην αρχή της λωρίδας επιταχύνσεως του αυτοκινητοδρόμου, και όταν είσαστε ελεύθεροι να εισέλθετε αναπτύξετε για να μπορέσετε να μπείτε ομαλά.

Οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο

Όταν οδηγούμε στον αυτοκινητόδρομο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να υπακούμε σε όλα τα σήματα της τροχαίας, ιδιαίτερα τα μέγιστα και ελάχιστα όρια ταχύτητας. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι με την ταχύτητα που κινούμαστε στους αυτοκινητόδρομους θα διανύσουμε περισσότερη απόσταση από την ώρα που θα αντιληφθούμε κάποιο κίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τα εξής υπόψη:
(α) Πρέπει να υπακούμε τα μέγιστα και ελάχιστα όρια ταχύτητας,
(β) Πρέπει να οδηγούμε αμυντικά,
(γ) Πρέπει να αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ οχημάτων (κανόνας 2 δευτερολέπτων),
(δ) Πρέπει πάντα να ελέγχουμε τους κεντρικούς καθρέφτες, τους πλαϊνούς καθρέφτες και τις νεκρές γωνίες πριν αλλάξουμε λωρίδα,
(ε) Πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε τους δείκτες κατεύθυνσης πριν αλλάξουμε λωρίδα,
(στ’) Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά το προσπέρασμα.

Έξοδος απο τον αυτοκινητόδρομο

Όταν θέλουμε εξέλθουμε από τον αυτοκινητόδρομο πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τους δείκτες κατεύθυνσης για να ενημερώσουμε τους οδηγούς γύρω μας για τις προθέσεις μας αρκετά γρήγορα ώστε να τους δώσουμε χρόνο να ελαττώσουν ταχύτητα ή να αλλάξουν λωρίδα. Ελέγχοντας και προειδοποιώντας εισερχόμαστε προοδευτικά στην λωρίδα επιβράδυνσης και όταν εισέλθουμε ελαττώνουμε ταχύτητα μέχρι να φτάσουμε στην ταχύτητα που μας επιτρέπει να στρίψουμε στην έξοδο με ασφάλεια. Πρέπει να θυμόμαστε να ασκούμε πίεση στα φρένα απαλά για να αποφύγουμε απότομα φρεναρίσματα και ολίσθηση. Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη όταν ελαττώνουμε ταχύτητα ότι στις εξόδους πολλές φορές μπορεί να έχει συσσωρευτεί άμμος ή χαλίκι το οποίο αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ολίσθησης.

Οδηγώντας σε ομίχλη

Η ομίχλη μειώνει δραματικά την ορατότητα του δρόμου. Για να οδηγούμε ασφαλισμένα στην ομίχλη πρέπει να ακολουθούμε τους εξής κανόνες:
(α) Πρέπει να οδηγούμε αμυντικά,
(β) Πρέπει να κοιτάζουμε συνεχώς τον δρόμο μπροστά μας,
(γ) Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μεγάλα φώτα (πορείας) καθώς το φως αντανακλάται στην ομίχλη και μειώνει ακόμη περισσότερο την ορατότητα μας,
(δ) Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα κανονικά μας φώτα και τα φώτα ομίχλης εάν διαθέτει το όχημα μας,
(ε) Αυξήστε τις αποστάσεις ασφαλείας,
(στ’) Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην οριζόντια σήμανση,
(ζ) Μην προσπερνάτε άλλα οχήματα,
(η) Αποφύγετε απότομους ελιγμούς,
(θ) Πρέπει να χρησιμοποιείται όλους τους διαθέσιμους δείκτες του οχήματος σας,
(ι) Χρησιμοποιείτε τους υαλοκαθαριστήρες σας για να καθαρίσετε τον μπροστά και πίσω ανεμοθώρακα.

Οδήγηση στην βροχή

Η βροχή μειώνει την ορατότητα του δρόμου και αυξάνει τον κίνδυνο ολίσθησης, αφού το νερό μειώνει την τριβή μεταξύ των ελαστικών σας και του δρόμου. Όπως προαναφέρθηκε η βροχή μειώνει την ορατότητα, άρα πρέπει να οδηγούμε όπως πάντα αμυντικά με ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους υαλοκαθαριστήρες μας, να αυξήσουμε την απόσταση που ακολουθούμε άλλα οχήματα και να κρατούμε το βλέμμα μας συνεχώς μπροστά μας αφού σε συνθήκες βρεγμένου οδοστρώματος χρειαζόμαστε σχεδόν διπλάσια απόσταση να σταματήσουμε. Επίσης για να μειώσουμε την πιθανότητα ολίσθησης πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση, πρέπει να οδηγούμε αργά ιδιαίτερα στις στροφές, πρέπει να στρίβουμε όσο πιο απαλά γίνετε, πρέπει να αποφύγουμε τους απότομους ελιγμούς και την υπερβολική πίεση στο φρενάρισμα μας. Προσπαθήστε αν γίνετε να οδηγείτε σε στεγνά σημεία του δρόμου και να ακολουθείτε τα στεγνά σημεία που αφήνουν τα ελαστικά τον προπορευόμενων οχημάτων.

Εσωτερική/εξωτερική κατάσταση του οχήματος

Η εσωτερική και εξωτερική κατάσταση του οχήματος, όπως και η κατάσταση των δεικτών κατεύθυνσης, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος βελτιώνει την ορατότητα στον δρόμου αποφεύγοντας τυχών κίνδυνους που μπορεί να προκύψουν. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλους τους διαθέσιμους δείκτες ώστε να βλέπουμε και να μας βλέπουν.
(α) Διατηρείτε καθαρά όλα τα παράθυρα του οχήματος (μπροστά, πίσω και πλευρικά),
(β) Διατηρείτε καθαρά τα φώτα και τους καθρέφτες σας,
(γ) Επιβεβαιώστε ότι δουλεύουν οι υαλοκαθαριστήρες και όλοι οι λαμπτήρες στα φώτα μπροστά, πίσω, δείκτες, φώτα φρένων και στο ταμπλό,
(δ) Στερεώστε οτιδήποτε μεταφέρετε εσωτερικά ή εξωτερικά του οχήματος

Κινητό και οδήγηση

Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας το κινητό μας κατά την ώρα της οδήγησης τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ακόμη και για τα hands free ή την ανοικτή ακρόαση (car kit).

Οι 10 σημαντικότερες βλάβες του αυτοκινήτου

ΒΛΑΒΗ / ΑΙΤΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟ 

Ηλεκτρικό σύστημα/μπαταρία, σύστημα ανάφλεξης, μπλοκάρισμα συναγερμού κ.α.
17,80
Ατύχημα στο δρόμο και ακινητοποίηση /Επαναφορά.6,3
"Κλατάρισμα " ελαστικού.6
Σύστημα μετάδοσης (συμπλέκτης/δίσκος/κιβώτιο κ.α.) .4,8
Σύστημα ψύξης (υψηλή θερμοκρασία , ιμάντας, αντλία κ.α.).
4,2
Διάφορες Βλάβες κινητήρα (γενικά).3,7
Βλάβες στο σύστημα τροφοδοσίας / αντλία καυσίμου.3,4
Βλάβες στα φρένα  0,75
Προβλήματα /βλάβες στις κλειδαριές (τιμονιού, θυρών κ.α.). 0,6
Έλλειψη βενζίνης 0,4

Προσοχή στα ποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι πιο δύσκολο να προσέξουμε ποδήλατα και μοτοσυκλέτες λόγω του μικρού τους μεγέθους. Πάντα ο οδηγός του αυτοκινήτου πρέπει να αφήνει σημαντικό χώρο μεταξύ του οχήματος του και της μοτοσυκλέτας/ποδηλάτου αφού τέτοια οχήματα μπορεί να αναγκαστούν να κάνουν απότομους ελιγμούς για να αποφύγουν τυχών επικίνδυνες επιφάνειες στους δρόμους, οι οποίες δεν αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο σε ένα αυτοκίνητο, όπως μικρές λακκούβες.

Παιδί και οδική ασφάλεια

Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα μας. Δεν αξίζουν τίποτε λιγότερο από απόλυτη προστασία, πλήρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και φυσικάασφάλεια στις μετακινήσεις τους είτε εντός αυτοκινήτου είτε όταν κυκλοφορούν με τα πόδια. Δυστυχώς στη χώρα μας είναι πολύ συχνό και λυπηρό το φαινόμενο να βλέπουμε παιδιά στην αγκαλιά της μητέρας τους στο μπροστά δεξί κάθισμα του αυτοκινήτου, χωρίς να έχει δεθεί ούτε καν η μητέρα με ζώνη ασφαλείας ή, ακόμη χειρότερα, η εικόνα ενός ανήλικου παιδιού να παίζει με το... τιμόνι στην αγκαλιά του οδηγού πατέρα του, με το αυτοκίνητο να κινείται «κανονικά»... Ο Κ.Ο.Κ., εν προκειμένω, είναι διαφωτιστικός: «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ». Επίσης, σε άλλο άρθρο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους» Διευκρίνηση: Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγεται να κάθονται στο κάθισμα του συνοδηγού, καθώς ατυχήματα έχουν δείξει ότι παθαίνουν σοβαρές κακώσεις και τραυματισμούς από τους αερόσακους. Κατά συνέπεια: για τα παιδιά είναι υποχρεωτικό το παιδικό καθισματάκι που πρέπει να είναι τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα υπό την επίβλεψη του ενός γονιού,ο οποίος πρέπει να είναι δεμένος και αυτός με ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
• Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών.
• Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών.
• Τέλος, ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.
Όταν το παιδί, λόγω ηλικίας, αποχωριστεί το παιδικό κάθισμα, πρέπει να δένεται και αυτό πάντα με ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα όμως και ποτέ στο κάθισμα του συνοδηγού, έως την ηλικία των 12 ετών τουλάχιστον, όπως προβλέπει σχετικά ο Κ.Ο.Κ. Πέρα, όμως, από τη μετακίνηση των παιδιών εντός του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με την κυκλοφοριακή συμπεριφορά τους, όταν μετακινούνται με τα πόδια. Πρέπει να τα ενημερώνουμε για τα σήματα του Κ.Ο.Κ. και για τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών (φαναριών) και φυσικά για τον ασφαλή τρόπο κυκλοφορίας που αναλύεται στο σχετική ενότητα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ» Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε τα παιδιά μας να διασχίζουν τους δρόμους από τις διαβάσεις στουςφωτεινούς σηματοδότες (φανάρια), να ελέγχουν προσεκτικά την κίνηση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ενός δρόμου, προτού τον διασχίσουν και να χρησιμοποιούν πάντα το πεζοδρόμιο, όπου είναι αυτό διαθέσιμο για τις μετακινήσεις τους. Επίσης, να μην παίζουν σε δημόσιους δρόμους, αλλά στους ειδικούς χώρους άθλησης και στα πάρκα, όπου αυτό επιτρέπεται.....

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της οδικής ασφάλειας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να αυξήσουμε το χρόνο ζωής τους. Η καλή κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας είναι θέμα μείζονος σημασίας, καθώς αυτά ουσιαστικά είναι υπεύθυνα για την επαφή του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα. Η σωστή συντήρησή τους, όμως, είναι και οικονομικά προσοδοφόρα, μιας και ένα σετ ελαστικών μπορεί να κοστίζει -ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο- μέχρι και μια μικρή περιουσία.Εύλογα, λοιπόν, πρέπει να επιδείξουμε τη δέουσα προσοχή, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής τους. Ας δούμε μαζί τις βασικές μεθόδους προστασίας των ελαστικών μας.

Τακτικός έλεγχος πίεσης

Πρέπει πάντα να ακολουθούμε την ενδεδειγμένη από τον κατασκευαστή πίεση των ελαστικών μας. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τακτικά την πίεσή τους (όταν αυτά είναι κρύα), ενώ καλό είναι να διορθώνουμε την πίεση ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουμε, βάσει πάντα όσων προβλέπει ο κατασκευαστής.

Σύνεση στην οδήγηση

Η «επιθετική» ή «παιχνιδιάρικη» οδήγηση, γεμάτη από σπιναρίσματα, απότομα φρεναρίσματα και πίεση στις στροφές, προκαλεί πρόωρη (και ανομοιόμορφη) φθορά του πέλματος του ελαστικού. Ο λόγος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται, που με τη σειρά τους, μαλακώνουν τη γόμα και φθείρουν το λάστιχο.

Ο ρόλος της ανάρτησης

Όταν τα αμορτισέρ πλησιάζουν προς το τέλος της ζωής τους, αλλάζει η γεωμετρία ολόκληρου του συστήματος της ανάρτησης. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να κλονίσει την προσφερόμενη ασφάλεια.Επιπλέον, έχει ως συνέπεια τη γρηγορότερη και ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών, με τα αποτελέσματα που αναλύσαμε πιο πάνω.